Semalam buat lempok lagi. Kali ni buat pakai durian Tanjung Malim. Teramat lah sedap isi durian kampung ni, manis dan ada rasa pahit2 sikit.
Sekarang musim agaknya, lalu kat mana-mana je nampak orang jual durian. Bila dah banyak gitu, dapat murah lah kalu nak beli borong. Alhamdulillah dapat 23 biji semuanya dengan harga rm40. 10 biji darinya yang saiz XL, durian kampung tapi isi tebal, bijinya kecik je.
Time mengopek nya lah yang payah sikit dengan durian nya yang baru luruh, kulit pulak tebal... adoiii..
Tapi bila dah selesai, suka hati dapat 4 bekas besar durian; 2 bekas untuk nak buat lempok, dua bekas lagi untuk buat makan saja, wat pengat, cekodok dan tempoyak. Kiranya tiada hari tanpa durian lah kami dalam dua tiga hari nih.. ha ha..
Cara buat lempok ni mudah. Hanya masak sampai kering ulas-ulas durian(bersekali dengan biji2nya), semangkuk gula (tambah/kurangkan ikut kesesuaian rasa) dan sedikit garam untuk ambik rasa. Tapi time kacau durian atas dapur amat memerlukan tumpuan. Tak boleh curi2 masa nak balas sms atau lari kejap ke mana-mana. Kalau ditinggal alamatnya hangit lah. Jadi kena fokus tunggu lempok sampai siap jadi lempok. Kalau dapat bergilir2 kacau, Ok lah. Tapi kalau seorang je yang jadi tukang kacau, mesti ditutup dulu api dapur jika tiba2 ada keperluan lain.
Biji2 durian akan terlerai sendiri dari lempok
bila lempok dah masak well done
Lempok Durian sangat sedap dan istimewa. Ia berbeza dengan dodol durian. Bagi yang belum pernah terai, sila lah terai. Tapi pastikan anda mendapat lempok durian yang sedap baru dapat menghargainya.
Alhamdulillah syukur dengan nikmat makanan kurniaan Allah.