Fungsi tumbuhan2 herba ini ialah:
- dapat mengawal diri dari gangguan penyakit(tindakan pencegahan terhadap penyakit)
- boleh mengubati penyakit
- boleh menghilangkan lapar
- dapat menyihatkan tubuh dan penerusan hayat(dengan izin Allah)
- harganya murah
- mudah didapati
Pegaga mempunyai rasa yang manis dan menyejukkan. Ia sesuai dijadikan makanan otak kerana dapat mengembalikan kesihatan diri dan dapat menolong mengurangkan simptom yang disebabkan oleh tekanan(stress). Ia dapat meningkatkan tindakbalas, di samping menambahkan kekuatan fizikal dan mental.
Baru-baru ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengumumkan bahawa pegaga terbukti berkesan untuk meningkatkan kecerdasan dan keupayaan mental kanak-kanak. Selain itu ia juga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksik.
Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di Barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan daya ingatan. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menampakkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur pembuluh darah dan kapilari serta berupaya mengubati diabetes. Ia telah menunjukkan kesan yang memberansangkan apabila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.
Seluruh bahagian pokok pegaga sesuai dijadikan ramuan dalam penyediaan ubat herba. Pegaga boleh dijadikan ulam dan jus kerana rasa dan baunya yang mampu menambahkan selera. Selain dimakan mentah sebagai ulam, pegaga juga boleh dimasak lemak atau dijadikan kerabu.
>>>>>>>>>>>>
sambungan Akar Sebiak atau Ulam Sambung Nyawa